NHM Vertelt : Jeannette Knorringa-Prins

netty knorringa prins
Subtitle
Nationaal Holocaust Museum, 12 februari 2017

Op 12 februari 2017 vertelde Netty Knorringa-Prins (1929) haar verhaal in het Nationaal Holocaust Museum in oprichting. Het gesprek is vastgelegd op video en is in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken.

Tijdens de oorlog woont het gezin Prins in de Uithoornstraat in Amsterdam. Als Netty's vader in december 1942 wordt gearresteerd blijft moeder alleen achter met vier kinderen. Op 20 juni 1943 vindt in Amsterdam-Zuid een razzia plaats. De buurt wordt afgezet en overal is Grüne Polizei.

Jeanette Knorringa-Prins. Foto: Stadsarchief Amsterdam
Foto: Stadsarchief Amsterdam

Er werd aangebeld en samen met moeder stonden we met ons pakketje klaar. Maar er kwam niemand boven. Je zou gehaald worden, maar er kwam niemand. We besloten een poos in de gang te wachten, maar op een gegeven moment zeiden we: “dan gaan we zelf wel naar beneden.” In de portiek stond onze buurman en die zag ons de trap aflopen. Hij maakte een gebaar dat we weer naar boven moesten gaan. Ik weet nog hoe we stil en bibberend de trap weer opliepen. We zijn die dag niet weggehaald. Dat was een groot wonder, want iedereen is toen weggehaald. Heel stiekem keek ik door het raam en zag de hele stoet de staat uitlopen. Bij die stoet waren ook mijn oom en tante met hun drie kinderen en mijn grootvader.

Discover image
Logo Type
Color logo with black text
Expiration Date
Exclude from discover
Off
Hide from search engines
Off
Enable CTA override
Off